Witaj, na www.swiatrapu.pl
rejestracja zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: 1 atama, hip, hopu, mentalnosc, swiecie

Mentalność w świecie Hip Hopu 1
Autor Wiadomość
Atama 
Poziom upalenia

Wysłany: 2012-01-16, 20:59   Mentalność w świecie Hip Hopu 1

Witajcie Milusińscy!:)
Dołączyłam do grona Familii Światrapu.pl. W moim kąciku będą wywiady, felietony, recenzje oraz sondy uliczne dot. Hip Hop'u. Będzie mam nadzieje ciekawie, dlatego zapraszam Was kochani do dyskusji bo zaczynamy działać!
Na pierwszy ogień- Felieton (Miłego czytania):

Zacznę od pointy; Obecna scena Polskiego hip hopu nabiera coraz większego poziomu.
Artystów jest pod dostatkiem a każdy szuka czegoś innego.
Rzadko kiedy zdążymy zgłodnieć na nowe produkcje. Kiedyś esencją rapu była walka z problemami
i podnoszenie na duchu. Jednym słowem- "Wujek dobra rada";
Im bardziej prawdziwy raper tym większe grono słuchaczy. Teraz nad przesłaniem często
przeważa umiejętność władania słowem. Dlaczego?
Artystów jest do wyboru do koloru, są jak batoniki w sklepie. Teraz trzeba się czymś wyróżnić
aby zaistnieć. Twardy orzech do zgryzienia raperów. Jednak wrodzony talent i własna
osobowość, co ważne, nie są do podrobienia.
Druga kwestia: Słuchacze. Jest ich wiele i jak pewnie zauważyliście dzielą się na grupy.
Tzw. "Niedzielni" słuchacze, czyli Ci, którzy słuchają tego gatunku muzyki od święta,
na imprezach rzecz jasna wybrane albo zupełnie przypadkiem.
Ich komentować nie trzeba, choć wiadomo że tutaj przewaga kawałków na Topie pod
każdym względem.
Wśród znajomych mamy ich, chcąc nie chcąc, na pewno wiele.
Druga grupa to słuchacze którzy odpalają rap ze swoich głośników tylko wtedy,
gdy szukają pomocy w stanach depresyjnych po zawodach życiowych i miłosnych.
Rap to lekarstwo- co się dziwić, bądźmy z tego dumni. Każdy zna z pewnością takie osoby,
zwykle są to kobiety. Wiadomo jakie utwory będą się cieszyć ich popularnością.
Oni raczej też nie śledzą kariery Polskiego rapu.
Kolejny słuchacz to zamknięty świat jednego gatunku w tej muzyce- gangsta rapu.
Typy kawalin raczej o podobnej tematyce, tu liczy się przede wszystkim temat przesłania.
Dlaczego w takim razie dzisiejszy Newschool to umiejętność władania słowem,
wyróżniania się w czymś. Cieszy mnie to, bo to pokazuje na jakim poziomie wiedzy o
hip hopie jest większość słuchaczy. CO się zmieniło?
Mam okazję obserwować, jak zmienia się sposób pisania tekstów wśród
undegroundowców, którzy mają ambicje by zaistnieć na szerszą skalę.
Często pisanie zaczyna się od otwarcia strony z wyszukiwarką synonimów.
CO to znacza?
Odpowiedź zostawiam w Waszych głowach:) Pokój!
ATAMA

Neiz 
Poziom upalenia

Wysłany: 2012-01-16, 22:06   

To ja będę który wstawi tzw. swoje 5 groszy. Słuchacze którzy są tu nazwani Kolejny słuchacz to zamknięty świat jednego gatunku w tej muzyce- gangsta rapu można jeszcze podzielić na inne grupy między innymi a przede wszystkim na słuchacza nie świadomego który słucha bo tak został nauczony (motyw małpy i guzików) na słuchacza świadomego i słuchacza rozumiejącego. Różnica jest w znaczeniu mała ale w rozwinięciu większa ponieważ słuchacz świadomy to ten który rozumie o co chodzi w tej muzyce i świadomie odtrąca nie których artystów ( na swoim przykładzie nie słucham prawie w ogóle OSTR Peji i w ogóle Firmy, Hemp Gru i pochodnych. Reprezentują gimnazjalistów i osoby mało inteligentne sloganami typu H/CHWDP i jaraj ile możesz, oraz słucha utworów bez przekazu bo przecież chodzi o tzw. SKILL, jak i słucha imprezowych kawałków typu Tinie Tempah & SHM- Miami 2 Ibiza bo trzeba na imprezie przy czymś się pobawić,), a słuchacz świadomy tylko rozumie że jest przekaz i inne składowe w rapie i kulturze Hip-hop. Tą wypowiedzią nie neguje tekstu autorki zgadzam się że coraz gorzej wygląda że nie chodzi o przekaz/treść/opowiadanie/doradzanie ale tylko o Skill , moim zdaniem to cecha obronna legalu że wpajają to słuchacza bo jakoś płyty trzeba sprzedać. Tym długim wpisem "przepraszam za długość" chce wywołać jaką kolwiek dyskusje na ten temat.

pecinsky
Poziom upalenia

Wysłany: 2012-01-16, 22:08   

Pięknie Atamko. A ja wiem mniej więcej co się zmieniło. Otóż chopoki co nagrywały pierwsze kawaliny w Polsce albo inspirowali się znikomą liczbą kawałków- bo taka była dostępna w Rzeplitej w czasach "złotego oldschool'u", albo nie wiedzieli do końca jak to co znają przełożyć na Polski. I to było spoko, bo robili coś od siebie. Dlatego do dziś można się jarać rymowanymi czasownikami Wzgórza. Ale dziś to już nie przejdzie. Ani kopiowanie ze stanów tego co jest tam teraz, ani co było. Ja uważam za najfajniejszą rzecz jaka się teraz dzieje jest to że wielu raperów stara się brzmieniowo nawiązywać do rapu z USA. Chodzi o brzmienie flow. I spoko jak ktoś nie powiela wizerunku, a formę, która co jak co ale w USA nadal pozostaje 30 lat przed białasami. HO TEL MO TEL HOLIDEJ INNNNNNNN ;) pozdro

Atama 
Poziom upalenia

Wysłany: 2012-01-16, 22:21   

Neiz napisał/a:
...można jeszcze podzielić na inne grupy między innymi a przede wszystkim na słuchacza nie świadomego który słucha bo tak został nauczony (motyw małpy i guzików) na słuchacza świadomego i słuchacza rozumiejącego. Różnica jest w znaczeniu mała ale w rozwinięciu większa ponieważ słuchacz świadomy to ten który rozumie o co chodzi w tej muzyce i świadomie odtrąca nie których artystów..

O to właśnie chodziło autorce tego felietonu gdy pisała o podziałach słuchaczy.

Odpowiedz do tematu